Yoga Nidra ondersteund en helpt bij verslavingen (alcohol, drugs, porno, gamen etc )In de huidige maatschappij wordt tegenwoordig enorm veel van je verwacht. Hierdoor ligt het stress niveau van jongs af aan erg hoog. Laatst hoorde ik op de radio is dat 65% van de bevolking rond de 18-21 jaar last heeft van stress ervaringen en burn-out klachten.  Van deze 65% geeft 45% ook nog is aan dat ze soms kampen met slaapproblemen. Al deze stress en het moeten voldoen aan eisen begint al heel jong. Vanaf de basisschool worden we geprogrammeerd met allerlei toetsen en prestaties. Tevens besteden wij nog maar heel weinig tijd buiten in de natuur. Dit wordt vaak vervangen door online te zijn op social media en op een obsessieve manier bezig zijn met gezondheid en fitness.

We willen allemaal voldoen aan het ideale plaatje waardoor we heel streng zijn voor onszelf. Want niemand wil buiten de groep vallen en eenzaam zijn. Eenzaamheid is een pijn die we graag ontlopen, kijk maar eens naar verzorgingstehuizen. Iedereen kent die beelden en niemand wilt zoals we in Den Bosch zeggen zich ‘’kut voelen’’.  In mijn optiek zijn emotionele, mentale of fysieke pijn signalen die laten weten dat er ergens in het lichaam een disbalans is. 

Maar hoe zit dat dan met een verslaving? Met een verslaving zoeken we vervanging om de stress of pijn tegen te gaan. Verslavingen zijn vaak een gebrek aan zelfliefde of zelf waardering. Het gaat op een subtiele manier. Het begint met een biertje, blowtje of lijntje. Deze kleine beetje lijken allemaal zo onschuldig.

In mijn ogen is alcohol een van de grootste boosdoener. Laatst was ik in een café de halve finale van Ajax aan het kijken. Ik merkte dat hoe spannender de wedstrijd werd, hoe meer er werd gedronken. Dit is natuurlijk goed voor het café, maar niet goed voor het lichaam en de mind-set. Zelf voelde ik de spanning ook. Af en toe drink ik weleens een biertje, maar nu zag ik opeens waarom ik dit deed. Precies om hetzelfde. Ik gaf mijzelf een compliment voor het zien van deze situatie en hoe ik zelf eraan meedeed. Ik zei tegen mezelf: ‘’wat goed dat ik het zie’’.

Dit zette mij aan het denken, ik begon mij af te vragen of ik dit vaker doe om de spanning te verminderen? Ja, dat doe ik. Ik greep naar de alcohol omdat ik mij niet goed kon ontspannen. Vroeger deed ik dit ook als ik emotionele situaties had meegemaakt. Wat wat mij nog meer verbaasde was toen ik in de bioscoop was. In films als mensen emotioneel zijn of pijn hebben door een verwonding. Wat pakken ze dan? Juist, Alcohol. We worden gewoon heel subtiel geprogrammeerd om te gaan drinken als we emotioneel zijn of pijn hebben. Wouw, dat was even een eye opener.

Deze situatie heeft er voor gezorgd dat ik hier inzicht in kreeg en mij bewust werd van mijn handelingen.


Hoe kan Yoga Nidra hierbij helpen?

Yoga Nidra helpt goed bij de ondersteuning en het herstel van verslavingen. Verslavingen hebben een grote impact op ons lichaam en onze organen. Er ligt dan ook veel stress rondom de organen. De lever, blaas en nieren draaien overuren en raken uitgeput. Het is niet alleen effect op ons fysieke lichaam, ook heeft het een groot effect op ons mentale en emotionele lichaam. Hiermee bedoel ik te zeggen dat je ‘mind’ dan negatief wordt geprogrammeerd.

Vaak ontstaat er schaamte en schuld rondom het gebruik van verslavende middelen, de meeste mensen houden dit dan ook vaak geheim en gaan het stiekem doen. Het gevolg van het geheimhouden is het niet uitten van emoties. Door het verbloemen van de waarheid ben je niet meer jezelf en veranderd je gedrag.  

Yoga Nidra werkt dan ook op alle niveaus. Het haalt stress uit de vitale organen, ontspant het lichaam en herstelt de synapsen in het brein. Vervolgens gaat je centrale zenuwstelsel betere signalen krijgen.

Door de diepe ontspanning in Yoga Nidra krijg je opnieuw verbinding met je lichaam en herstel je sneller. Emoties en teleurstellingen worden weer makkelijker verwerkt. Belangrijk is dat je start met de basis van Yoga Nidra. De basis van Yoga Nidra is het opnieuw leren ontspannen. Gewoon alleen ontspannen. Het is minimaal een 3 maanden traject waarbij je minimaal 1x per dag een Yoga Nidra les doet. Het lijkt lang.


Yoga Nidra kan dus heel goed ondersteunen nadat je een verslavingsprogramma gevolgd hebt. Het brengt veel risico’s met zich mee als je Yoga Nidra tijdens je verslaving van drugs, medicijnen of alcohol gebruikt.  Raadpleeg van de voren altijd een specialist of neem contact met ons op.

Via 06-34071622.

p

YogaMark - juni 2019 wit.png
  • Yogales
  • Yogales

© 2019 Yoga Mark I 's Hertogenbosch, Netherlands

YogaMark - juni 2019.png