Yoga Nidra en stress

Bijgewerkt: 13 mei 2019Uit eigen ondervinding en vele gesprekken met cliënten merkte ik op dat mensen met emotionele en psychische problemen ook constante spanning hadden in hun spieren. Ze stonden letterlijk in de startblokken alsof ze net als Daphne Schipper de 100 meter gingen lopen. Klaar om de wereld te veroveren om maar te voldoen aan de maatschappelijke verwachtingspatroon. Gevolg altijd die alertheid, die vele gedachtes en die waakzaamheid voor alles.

Als je te lang in de startblokken staat en denkbeeldig altijd aan het hardlopen bent. Ben je dus constant het extreme aan het opzoeken, dit heeft als gevolg veel invloed op je zenuwstelsel, met alle gevolgen van dien.

Langdurige stress put het lichaam letterlijk uit omdat onze stress respons eigenlijk bedoelt is voor een acute reactie. Dit is ons oerinstinct wat nog steeds aanwezig is in ons lichaam en brein. (Reptielen brein) Vroeger moest de mensheid natuurlijk zo alert zijn, dat als er een gevaarlijk dier aankwam ze gelijk konden vluchten. Nu tegenwoordig de dag kan ons brein geen verschil zien tussen wat nu echt gevaar is voor jezelf en wat niet. Waardoor heel veel mensen constant in deze stress modus zitten. De huidige maatschappij staat dan tegenwoordig ook onder veel verschillende soorten spanningen. Socialmedia, maatschappij, school, sport en ga zo maar door. Altijd maar opzoek naar de erkenning en waardering van jezelf, altijd maar die lat weer hoger leggen. Kennen jullie dit ook? Ik wel in ieder geval. Niks menselijk is mijn vreemd. Resultaat ! Chronische stress.

Als jij dus constant in de stress modus zit, kan je dus niet meer goed functioneren en lukt het regulieren ervan een stuk minder. Dit heet het sympathische zenuwstelsel. Zoek dit maar even op Google op de uitgebreide uitleg ervan en wat het verder inhoud, anders wordt mijn blog wel heel lang :) Het sympathische stelsel is kort gezegd voor het aanspannen en tot actie overgaan. In tegenstelling van dit hebben wij ook een Parasympatische stelsel wat ervoor zorgt dat we kunnen ontspannen. Tijdens de Wim Hof trainingen die ik heb gedaan deden wij hier speciale ademhalingstechnieken voor om deze systemen te stimuleren, te reguleren en te herstellen.


Maar er is meer om dit te kunnen bereiken: Yoga Nidra.

Yoga Nidra brengt je namelijk stap voor stap terug naar het Parasympatische systeem door de ontspannings oefeningen die je kunt ervaren. Als je dit regelmatig oefent kun je dus weer ontspanning ervaren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de ruimte krijgt om te herstellen. Het lichaam neemt dan automatische het Sympathische stelsel mee om te herstellen. Het effect hiervan is, dat de ‘’chronische spanningen’’ steeds minder en minder worden. Zelfs in verloop van tijd kan dit veranderden en weggaan. Het menselijks lichaam kan zichzelf goed herstellen, er is dan ook van alles mogelijk. Maar er is meer….. Als de chronische stress is verminderd heeft dit ook effect op het herstel van ons natuurlijke zijn. Dit is onze spontaniteit, onze vitaliteit, onze creativiteit en laten we niet vergeten ons seks leven! Wie wil er nu niet een beter seksleven ;-).


7 en 14 juli organiseren we een Yoga retraite bij Landgoed Bleijendijk van 09:30 tot 12:30 met een heerlijke lunch. Kom je ook?


Dit zijn dagen om even heerlijk te resetten.

Klik op de onderstaande link voor meer informatie

https://www.yogamark.nl/events


Dinsdag ochtend en avond zijn er Yoga Nidra lessen.

Klik hier voor meer informatie


YogaMark - juni 2019 wit.png
  • Yogales
  • Yogales

© 2019 Yoga Mark I 's Hertogenbosch, Netherlands

YogaMark - juni 2019.png